Piece konwekcyjno parowe – wysoka jakość

Czy wskazane jest zainwestować w piec konwekcyjny?

Aranżując wyposażenie kuchni gastronomicznej z pewnością staniemy przed kłopotem, który piec sprawdzi się najefektywniej. Właściwie od jego funkcjonalności w przeważającej mierze zależy komfort oraz zdolność produkcyjna trybu pracy.

Ważne jest, aby podczas zakupu nie kierować się jedynie przystępną ceną. Lepiej zainwestować jednokrotnie, a porządnie. Jeżeli nie mamy budżetu na fabrycznie nowy piec odpowiedniej postaci, to powinniśmy rozważyć kupno używanego.

Funkcjonalność pieca gastronomicznego

Sprzęt gastronomiczny musi być po pierwsze odpowiednio dostosowany do charakteru naszej działalności. Ogół zależy od tego, jakie dania będziemy przyrządzać naszym klientom. Kluczowe jest to, żeby piec gwarantował złożoną obróbkę.
Dobrą alternatywą jest piec konwekcyjny, który jest uznawany za jeden z najwydajniejszych modeli. Tego rodzaju umeblowanie z pewnością spełni wymagania nawet bardzo wymagających ludzi. Ich zaspokojeniem są piece konwekcyjno parowe, które stanowią wspaniałe wyjście dla średniej oraz dużej gastronomii. Przede wszystkim jest to typ pieca, który zapewnia m.in. na pieczenie, blanszowanie, grillowanie, smażenie, bądź odgrzewanie. Jest to zestawienie przeróżnych urządzeń, przez co zdołamy używać go do rozlicznych czynności. Nie potrzebujemy inwestować np. w specjalny grill, dzięki czemu zmniejszymy koszty. Dodatkowo zaoszczędzimy powierzchnię w kuchni.

Ekonomiczne wykorzystywanie pieca gastronomicznego

Zakup pieca nie jest jedynym wydatkiem. Ważne jest to, aby był to sprzęt oszczędny w użytkowaniu. Piece konwekcyjno parowe eksploatują prawie połowę mniej energii, aniżeli piece tradycyjne. Wynika to z tego, że model ten błyskawicznie osiąga pożądaną temperaturę, a okres obróbki charakterystycznie się redukuje.
Trzeba również mieć na uwadze, iż piec konwekcyjno parowy eksploatuje także o wiele mniejszą część wody, aniżeli kotły. Pozytywem jest również to, że przygotowując posiłki oszczędzamy czas. Zdołamy równocześnie piec kilka różnych potraw, dlatego że zapachy nie przenikają między sobą. Wkład pracy również będzie o wiele niższy.

Zobacz też:
sprzęt gastronomiczny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *